Yes
Nu har jag gjort det, egen majonnäs. Plättlätt var det precis som ni sa.
Jag återkommer med rapport om hur jag kommer att modifiera innan jag är nöjd. Majonnäs är lite kinkigt om det skall bli perfekt.
Tack för att du läste, välkommen tillbakaYes
Nu har jag gjort det, egen majonnäs. Plättlätt var det precis som ni sa.
Jag återkommer med rapport om hur jag kommer att modifiera innan jag är nöjd. Majonnäs är lite kinkigt om det skall bli perfekt.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Vet ej om någon föreslagit att man kan göra majjo av MCT olja funkar finfint och blir supernyttig bara en tanke, som blev ett förslag!?
Ingen har mig veterligt föreslagit det här tidigare, men jag vet att jag nyligen läst det någonstans på någon amerikansk sida och funderat på att testa.
Vet bara inte var jag köper det? Har själv aldrig testat! Vet bara att det är en dyr form av kokosolja som träningsfolk använder.
Vet du skillnaden och var man köper det?
Kopierade lchf butikens text om MCT olja, (det är där jag köpt min olja), men det finns lite överallt på nätet.
MCT olja, 400ml
MCT-olja är en ren olja bestående av medellånga fettsyror. Fettet kommer från Palmolja. MCT-oljan är avsedd för barn och vuxna som i sin dietbehandling behöver extra MCT-fett.
MCT-olja är avsedd att använda vid olika sjukdomstillstånd där matens energiinnehåll behöver förstärkas med medellånga fettsyror vid t ex:
Behandlingar enligt Bruce Fife ordinationer för förebyggande och förbättring av alzheimers/demens och ADHD
Svårbehandlad fettmalabsorption
Lymfdränagesjukdomar
Leversjukdomar
Oljan kan hällas på sallader, pasta eller hällas i drinkar. Koncentrerad MCT olja klarar även värme då mellanlånga fettsyror klarar flera hundra grader utan att förstöras.
Innehåll/ 100g:
Kalorier 3762kJ/ 900 kcal
MCT Fettsyror 100g varav:
Kapronsyra 2 g
Kaprylsyra 50-65 g
Kaprinsyra 30-45 g
Laurinsyra 3 g
Majjo är Min spcialitet även Min Grannes så ikväll åt vi kyckling med currymajjo supergott! Jag använder 2st äggula, nästan 1msk citon, saft nästan, 1msk dijongsenap, smaksättning och strilar sakta ner zetas rapsolja och vispar det med ballongvispen till min mixer till lagom konsistens. Tack så jättemycket för den här sidan massor har fallit på plats. Mvh Monica
Idag ökade jag på till 100 gr, vilket väl borde motsvara ca 1 dl, och lite drygt 2 dl rapsolja. Blev bra, nu oxå!
Nu blev det fel, lite drygt EN dl rapsolja, inte två! Lite drygt 2 dl fett totalt, ska det vara!
Oh, vad spännande med ister! Jag brukar ha 3,5 dl olja till 1 ägg och har bytt 1 dl mot kokosfett med bra resultat nu måste jag pröva med ister!!!
Hejsan Margareta!
Har testat en tokig idé, och vi gillar den, dottern och jag.
Pga just omega 6’et i rapsoljan, så fick jag för mig att testa att minska ner rapsoljan till förmån för smält ISTER! Får tokiga idéer ibland, men det funkar! Blir faktiskt riktigt god majonäs, tro’t eller ej!
Kör oxå ”snabbmajjon” i mixerburk, men lite andra mängder.
1 ägg, ca 1 tsk dijonsenap, ca 1 tsk syra av något slag (citron, lime, vitvins-, rödvins- eller äppelcidervinäger, beroende på vad jag har hemma!), lite salt och vitpeppar, ca 50-75 gr ister som smält och så fyller jag på med rapsolja för att den ska svalna, ner i mixerburken och fyller på med mer rapsolja, blir ca 2-2,5 dl fett totalt. Mixa ihop. Har testat tre gånger och blivit bra alla tre gångerna!
Mäter inte så noga, ”häller bara”…
Ister låter ju spännande, helt i Sten Stures smak. Jag vet att han läser min blogg ibland så det vore ju lite kul om han kommenterade din variant med ister
Pingback: Omega-6 och omega-3 | Vägen till 65
För att slippa B6 ? visst var det det? Men varför, har inte förstått det tror jag! Har fått för mig, men vet inte, att man ska ha balans mellan alla B:n för ett bra kolesterol bla och då tänker jag så här att man behöver lite fett ifrån växtriket också därför rekommenderar man just rapsolja och olivolja. Men jag har väl tokfel kanske!?!?
Vet att du testar dig fram mkt, skriver om det och jag läser med glädje dina iakttagelser och resultat ifrån dina tester samtidigt som jag lär mig så ofantligt mkt även om jag ibland inte håller med dig i allt! Du är fantastisk! Tack för din insatts i kampen för naturlig kost! Kram!
Häromdagen blev jag bjuden på hemmagjord majonnäs. Receptet var så här:
– 1 helt Ägg
– 1,5 tsk Dijonsenap
– 1 msk Vinäger
– 2,5 dl Rapsolja
– Salt
I den ordningen för att sen låta mixern gå i botten några sekunder. Därefter up och ner igen tills konsistensen är bra.
Alla ingredienser skall ha samma temperatur.
Majonnäsen blev god.
Utmaningen är att slippa rapsoljan
Icas rapsolja är neutral i smaken, funkar jättebra till majonäs, använder alltid den nuförtiden. Testade tidigare med en som jag köpt på Bondens marknad, och det blev oätligt.
Mitt mål är att inte använda rapsolja alls.
Har gjort aioli på samma sätt också! Blev ruggigt god, med en par färska vitlöksklyftor i, bara en aning fransk senap och pressad citron som syra. 😛
Låter som ett utmärkt tips som kommer att passa mig!
Gör bara inte som jag. Jag gjorde en perfekt majonnäs – på olivolja. Tala om äckligt! 🙁
Vet inte vad som är värst – vår ekologiska och kravmärkta rapsolja smakar inte alls gott.
Vad konstigt. Rapsolja brukar ju vara neutral i smaken.
Kallpressad rapsolja smakar i motsats till ”vanliga”
Ja, det gäller att använda rätt olja och få till en bra syra!
Smaksättningen är svårt – det kommer att bli många tester innan jag är nöjd.