Arla Ko ® Hushållsost 26%
Energi 330 kcal
Protein 24 g
Kolhydrat <0,01 g
Fett 26 g
Skaldemans fettkvot 26/(24+0)=1,1
Kolhydrathalten ser ju lysande ut och då tror många LCHF-are att det är fritt fram att äta osten som snacks framför TV:n på kvällen eller som mellanmål under dagen.
Men hallå – hur gick det med fettkvoten. Det finns en tydlig regel inom LCHF och det är att du skall välja det fetaste alternativet. 26 % är inte någon fet ost även om kolhydraterna ser bra ut. Låt oss ta till Skaldmans fettkvot för just den här osten. Jo, det är mer fett än summan av protein och kolhydrater, men det är på gränsen (26/24=1,1).
För oss som har svårt att gå ner i vikt och måste ta till det tunga artilleriet gällande fettkvot är ett diagram över energi % lättare att tolka.Inte ens 75E% fett, som är den generella normen för LCHF.
Vill du ha Arlas Hushållsost eller någon annan 26%-are, gör åtminstone en Annika Dahlqvist¹ och lägg till smör. Det behövs 20 g till 100 g av den ”magra” osten (10 g för den som lättare går ner i vikt). Fettkvot 1,8.
Arla Ko Herrgård 28%
Energi 360 kcal
Protein 27 g
Kolhydrat <0,01 g
Fett 28 g
Skaldemans fettkvot 28/(27+0)=1,0
Samma kolhydrathalt och högre fetthalt, då måste osten vara ett lämpligare val, eller…?
Men, vad hände här? Sämre fettkvot på en fetare ost med låg kolhydratandel? Varför? Jo för att den fetare osten också innehåller mer protein, som var det vi också skulle hålla nere. Det räcker inte att stirra sig blind på kolhydrater. Min högst personliga teori är att många av oss kan äta betydligt mer kolhydrater än vi trott, bara vi samtidigt håller koll på fettkvoten och samtidigt ser till att det inte blir för höga proteinmängder per dygn.
Som vanligt syns det tydligare med en bild. Fetthalten är bara 70E% och vi säger att 75E% är normen för LCHF. Visst är det kul att en ”fetare” ost har lägre fettkvot?
Man får återigen göra en Annika Dahlqvist¹ och tillsätta smör. Den här gången krävs det 30 g smör till 100 g ost för att nå en vettig fettkvot (1,9).
Wästgöta Kloster® Svart 31%
Energivärde 380 kcal
Protein 25 g
Kolhydrat <0,01 g
Fett 31 g
Skaldemans fettkvot 31/(25+0)=1,2
Snyft, inte ens min favorit den hyfsat feta Wästgöta kloster klarar nålsögat 75 E% för normal LCHF och ännu mindre 80E% för Skaldemans HardCore-variant av LCHF.
Lösningen kan ni redan, lägg till 30g smör per 100 g ost.
Vi har en hårdost kvar att testa – den fetaste av alla feta – Gräddosten.
Arla® Sture® 38%
Energi 420 kcal
Protein 19 g
Kolhydrat <0,01 g
Fett 38 g
Skaldemans fettkvot 38/(19+0)=2,0
Fanfar….
Äntligen en ost som klarar fettkvoten utan smör. (2,0)
Det finns en regel inom LCHF som lyder – välj den FETASTE när du väljer mejerivaror och det finns orsak varför. Av alla hårdostar jag testat – idag blev det Arlas urval för de har en bra hemsida – så är det den 38%-iga osten som förutom kolhydrater inte heller har så hög proteinhalt att den klarar energi%-gränsen för oss som har svårt att gå ned i vikt. Man kan tro att osten är uppkallad efter Sten Sture Skaldeman, fettkvotens grundare.
Min personliga reflektion
Jag älskar ost och har lätt för att äta för mycket. Ni som hängt med i mina proteinmängdsberäknar och varför man måste ha lite koll även om man inte räknar varje tugga (jag vägrar räkna på det sättet) förstår vad jag menar när jag säger att storleken på hamburgarna/antalet ägg minskar om man håller på och äter en massa ost okontrollerat. Väljer man ändå ost och det ingår i ens totala dagsintag av protein så verkar det väldigt viktigt att man antingen verkligen väljer den fetaste, eller att man tillsätter annat fett. Jag har valt smör i mina illustrationer, men självklart kan man välja annat om man önskar.
¹För er som inte förstår vad jag menar med ”att göra en Annika Dahlqvist” så har
dr Dahlqvist i TV stått och berättat för svenska folket att man måste hyvla smör och lägga på osten för att göra den fetare. Hon hyvlar en skiva ost, hyvlar sen smör och hyvlar en ostskiva till och lägger överst. Sen rullar hon ihop ost och smör till en rulle. På frågan vad man gör om man lessnar på ostrullar svarade hon – då viker man osten (med smöret i).
Detta har blivit en klassiker.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Pingback: Räkna ut om LCHF-kosten är tillräckligt fet | Olssons universum
hej hej! Åh så bra denna blogg är! Jag hittade hit i förrgår och ägnar en hel del tid åt att läsa alla inlägg och kommentarer.
2002 lyckades jag ”av mig själv” men m hj av en Atkins bok att gå ner 33 kg. (De flesta kilona satte sig på mig under åren 1998-2001) i samband med att jag sjukskrevs för en massiv utbrändhet. Sedan dess har jag ätit en modererad Atkins, som sedan blev LCHF när det blev känt. Senaste åren efter diverse operationer och intåg i klimakteriet har kilona smugit sig på och jag har inte förstått varför- INGET hjälper. Till slut kände jag att jag inte orkar mer. DÅ hittar jag denna blogg och får ny energi och glädje och har nu i två dagar provat kaffedrinken, beställt ketonmätare och stickor. Får nu se hur det går.
Tack Margareta för att du startat detta och för att du bjuder på dina erfarenheter!
Tack för uppmuntran, det sporrar mig att fortsätta
Inte nog med fettkvoterna så tror jag att den lite ”övervurmandet” för ost i lchf-sammanhang ligger bakom de vanliga magnesiumbrist problemen med kramper. Hårdost speciellt ger så oerhört stora mängder kalcium att det blir problem med balansen som behövs mot magnesium om man äter mycket ost och en lchf-kost som ofta är ännu lite lägre på magnesium än ”blandkost” som redan den är låg.
Tror ost är nyttigt i allmänhet, det är näringstätt och så, men det är lätt att äta för mycket om man bara tittar på det låga kolhydratsinnehållet och att det även används i recept för konsistensen. Flera hekto ost om dagen blir nog inte nyttigt alls på samma sätt som flera liter mjölk om dagen skulle vara det (om jag minns rätt så behövs det 10 liter mjölk per kilo ost, alltså 1 liter mjölk på 100 gram ost, 100 gram ost och mer därtill är lätt att komma upp i med många lchf-recept – lägger man då också till ost som mellanmål blir det lätt väldigt mycket)
Kan bara hålla med. Problemet med de flesta LCHF-recept är att de inte är beräknade alls. Jag har gjort det av nyfikenhet ibland och inte kommit längre än till 65E% fett. Då blir det stort utrymme för inslinhöjande kolhydrater och ev överskottsprotein.
Många är inte ens övertänkta i kolhydratssynpunkt än mindre i fett/protein ratio. Finns så många riktigt riktigt tokiga recept där ute komponerade bara efter ”5-gram regel” med runt 20 gram kolhydrater per portion eller än mer utan att den som skrivit det reflekterat över att det skulle vara liberalt (flera dl grädde/portion plus rejält med tomat(puré), och så vitlök och lök på det och serverat med en rejält portion strimlad vitkål exempelvis eller alla frukostförslag med flera dl yoghurt och en kolhydratsgenerös hemgjord mysli och bär ovanpå).
Så är nog svårt och långt steg idag att få de som inte ens kan göra ett överslag på kolhydraterna att också räkna fettkvot tyvärr 🙁
Så många gånger som jag ätit fet tärnad ost som ”mysmat” en fredag! Inte tänkte jag på att jag fick för mycket protein och för lite fett i mig. Kollade bara kh och fett på innehållsförteckningen! Oj oj oj vad mycket man har att lära! Tack Margareta!
Vem har inte gjort det åsså lite rödvin till det 🙂
Hur kan det komma sig att en ost som är gjord på pastöriserad mjölk kan få heta gräddost? Arla Åseda gräddost är en sådan. Fettkvoten var väl ok dock.
– Protein 20 g
– Kolhydrater 0,01 g
– Fett 38 g
38/20 = 1,9 fettkvot Skaldeman
Ingredienser: Pastöriserad mjölk, salt 1,8 %, syrningskultur, löpe, kalciumklorid
http://www.arlafoodservice.se/produkter/Ost/Bitost–Helost/Arla/Arla-Aseda-Graddost-38_500g/
Ingen aning men eftersom grädde är en delmängd av pastöriserad mjölk så är det väl därför.
det står energivärde 1850 k protein 20g 1,5 kolhyd 38g fett kalcium 1g
Det blir fettkvot 38/(20+1,5)=1,8 och 80E% fett vilket är bra dvs den klarar sig utan extra fett (smör), men den klarar inte att ”fetta” upp annan mat för oss som har svårt att gå ned i vikt.
Det har jag hittills inte hittat någon hårdost som klarar.
hej jag brukar köpa boxholms caroline ost ,finns flera sorter som har 38% 1,5 g kolh 38g fett .Tack för en trevlig träff i säffle
Boxholm gillar vi i vår familj. För att räkna på fettkvot måste man även veta proteinmängden.
Pingback: Fettkvoten i dessert- och färskost | Vägen till 65
En snabb fråga inför mina ketonmätningar som startar på tisdag… Tänker jag rätt om jag går till väga såhär: Först jobba upp ett värde mellan 1.5-3. Sedan börja testa olika livsmedels påverkan på värdet.
För det blir väl konstigt om jag börjar testa innan jag kommit upp i det höga värdet? Och om värdet går ner måste jag låta det gå upp igen mellan 1.5-3 innan jag testar något nytt?
Man gör ju som man vill – jag kan inte sätta upp några regler för det.
Min erfarenhet säger att det tog flera veckor innan jag visste hur min kropp fungerade så jag hade aldrig klarat att göra som du beskriver. Jag visste inte ens vad som höjer/sänker när jag började.
Jag gjorde tvärtom. Mätte värden och utvärderade resultatet mot hur jag ätit. Jag åt som vanligt för att hitta felen.
_Har aldrig begripit fettkvoten. Jag läste ändå naturvetenskaplig linje… Förmodligen någon blockering i hjärnan.
Men med dina cirkeldiagram begriper jag plötsligt!
Tack
Fettkvot är ju något som Sten Sture Skaldeman hittat på. Mig lärde han våren 2005 så jag har alltid haft det i bakhuvudet.
LCHF-familjen har växt sen dess och är ganska spretig om man läser runt. Ett syfte med att jag delar med mig är att visa att man kan gå tillbaka till LCHF-rötterna och hitta problemen.
Det gäller även en gammal räv som jag själv. Jag har ju självklart fallit för alla ”nymodigheter” inom LCHF och därmed tappat fokus på vad som är viktigt.
Nämligen:
Trots att jag för en tid sedan fick mig en tankeställare när det gäller protein har jag faktiskt missat fettkvoten i osten! Jättenyttigt inlägg. Dock äter jag aldrig ost utan en massa smör så det kanske inte har varit någon fara på taket för min del?
Jag tror att många missar just den poängen…
Mycket bra genomgång av ost!
Ska räkna lite på min favorit. Gamle Ole…
/Tommy
Tack Tommy
Det här är bara exempel på att kolhydratsnålt är inte alltid en vinnare.
Det finns en LCHF-myt om mejerier och om hårdost – att det inte skulle fungera.
Jag har inte svaren, vill bara peka på vad som kan vara förklaringen.
Gamle Ole
Fett 69E%
Skaldemans fettkvot 1,0
Arla Ko Prästost 31%:
– Protein 26 g
– Kolhydrater 0,01 g
– Fett 31 %
Fettkvot 31/26 = 1,19 (det behövs smör!)
Hmm… konserveringsmedel E202?
I det här inlägget har jag inte tittat på tillsatser eller gjort någon rekommendation av ost. Jag har bara jämfört fetthalt och pedagogiskt försökt förklara varför hårdost kan hindra viktminskning för de som kämpar med platåer.
Jag gillar själv inte e-nummer men hur jag hanterar det är ett helt annat ämne.