Här kommer receptet till Mats fantastiskt goda gratäng med bild i förra blogginlägget.
Med den mängd protein jag äter till middag blir det 6 portioner i den formen vi har.
Vi har färdiga paket med 800 g köttfärs i frysen anpassat efter vårt hushåll, därför den mängden i receptet.
800 g köttfärs
10-15 cm purjolök
ca 50 g smör till stekning
1-2 blomkålshuvuden beroende på storlek
ca 50 g smör till formen
6 ägg
1 burk Smetana
Köttfärs och purjolök brynes i smör (5 tag med osthyveln).
Krydda med Örtsalt (Trocomare var det just den här gången), chilipulver, 5-peppar, paprikapulver och vitlök. Kryddningen var väldigt god i den kombinationen, men man använder så klart de kryddor man har och tycker om.
2 små blomkålshuvuden (eller 1 stort) kokas nästa färdiga (de blir klara i ugnen) med salt (vi har ett KRAV-märkt flingsalt med örtkryddor, se bilden nedan).
Smörj en form med ytterligare 5 hyvlade skivor smör, eller den mängd som passar din form. Finfördela blomkål och köttfärs över hela formen.
Häll en blandning av ägg och Smetana (går bra med creme fraiche eller vispgrädde, men Smetana är fetare och mildare) kryddat med vitlök över hela gratängen och grädda i ugnen tills den känns klar (köttfärsen är färdigstekt och blomkålen är nästan färdigkokt redan från början).
200 grader ca 30 minuter (tills äggblandningen har stannat ordentligt), sänk temperaturen om det blir för varm och gratängen får för mycket färg innan äggstanningen är klar.
Serveras med skirat smör som hälls över direkt på tallriken.
Näringsberäkningen per portion om man delar gratängen på 6 portioner blir UNGEFÄR:
30 g protein
6 g kolhydrater
55 g fett + det smör som tillhör serveringen
För mig är det drygt halva dagsransonen. Resten av min mat fördelas rätt jämnt över frukost och lunch.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Idag har jag gjort Mats gratäng! Men så god den blev! Tusen tack!
Jag har en fråga – ungefär hur mycket fett är det lämpligt att äta varje dag?
Är det ca 100 gram? Hur många msk går det på 100 gram?
Låter mycket gott! Älskar gratänger.
Låter jättegott. Jag gör ofta olika ”grytor” etc och fryser in. Koka bara sedan blandade grönsaker till när det är dags att äta – gärna med några klickar smör till…MUMS!
Härligt att bara ta fram färdigt ur frysen och värma under veckan när man jobbar.
Tack! Måste testas! Alltid härligt med nya recept, som är testade av någon man litar på.
Blomkålsgratänger med gottiga saker är alltid gott, brukar göra med räkor el kyckling el skinka el överbliven stek, bacon ja allt som man tycker är gott stoppar man ner ibland blomkålen men skratt köttfärs har jag aldrig tänkt på, tack för tipset!
Mmmm mumma kardemumma;-)
Låter verkligen gott och ska absolut lagas! Tack för att ni delat med er!