Fästingbiten

Vid 58 års ålder fick jag mitt livs första fästingbett, nära armhålan på vänster sida. Den satt fast där och jag upptäckte den för att det kliade. Det var omöjligt att få grepp om den själv, men som tur var hade jag båda döttrarna hemma och de hjälpte mig.

Dessvärre blev en bit kvar och den fick vi inte bort. Vi hade inte nog spetsig/vass pincett. Det blev ett litet sår runt där vi grävde och ändå lyckades det inte.

Idag är det den typiska röda rodnaden runt bettet och det är varmt och svullet. Det ömmar också eftersom armen ligger emot.

Jag har som sagt ingen erfarenhet. Vad gör man?

Jag har plockat fästingar från våra djur under alla år, men aldrig tidigare har någon av oss tvåbenta drabbats. Jag skulle vilja veta om man skall vidtaga någon åtgärd.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

17 svar på ”Fästingbiten

  1. Vi använder en fästingborttagare som ser ut som en penna. När man trycker ner ”knappen” i den ena änden så åker en snara ut i den andra. Snaran sätter man runt fästingen, sedan släpper man tillbaka ”knappen” och vips är fästingen borta.

    Denna ”penna” var en välsignelse när vi bodde uppe i Småland. Vi bodde på ett ställe där var och en av hundarna efter en enda tur i trädgården kunde ha fem-sex fästingar på sig. Som tur var kunde vi plocka de flesta innan de bitit. Fästingar är svarta och hundarna var gula (golden). Sedan började vi använda Exspot.

    Vi har också prövat att plocka fästingarna med en pincett men då har det hänt att en bit suttit kvar och vi fått söka veterinär.

    Hoppas att allt går bra och att du slipper borrelia. Man måste ju inte få det av ett fästingbett men självfallet måste man, som övriga skrivit, söka vård. Lycka till!

  2. Jag har aldrig tidigare varit speciellt bekymrad (men heller inte blivit biten). Det som oroar mig nu är att vi bor i ett känt mörkrött riskområde (Mälaröarna) och den röda ringen är betydligt större än en femkrona. Det är svullet och en liten knöl typ böld. Vore det inget märke alls skulle jag förmodligen inte bry mig.

    • Med de symtomen tycker jag att du ska kontakta sjukvården och kräva antibiotika. Jag har haft borrelia två gånger och fått antibiotikabehandling. Ju längre man väntar desto större är risken för framtida men. Vid sådana här tillfällen är faktiskt sjukvården guld värd till skillnad mot när vi kommer med våra problem som härrör från det metabola syndromet.

        • Bra! Min kollega fick neuroborrelia och är nu delvis sjukskriven. Han är smal, vältränad och var landslagspelare i fotboll i ungdomen, så han är ganska tagen. Förmodligen kan han inte jobba heltid igen, pga sina symptom.

  3. Fästingar är ett otyg. Denna sommaren har varit bra, inte många fästingar på katten, och jag har bar fått åtta st, hittills. Förra sommaren fick jag 35-40 st. Har aldrig uppsökt vc för det. Kan ju inte ränna där flera gånger i veckan. Har läst att det är viktigt att ta bort fästingen snabbt för det skulle minska risken för smitta. Får väl ta en rejäl kur silvervatten till hösten när fästingsäsongen är över.

    Vi har provat många olika fästingborttagare, men den lilla gröna kofoten är absolut den bästa. Finns i två storlekar, liten och pytte.

    http://www.smartstuff.se/media/tick_twister_1.jpg

    Jag hittade den för många år sen i en djuraffär.

  4. Ler lite när jag läser din berättelse. Absolut inte av elakhet utan åt minnet av när jag för två år sedan på en och samma kväll plockade bort 28 (tjugoåtta) fästingar från min mans kropp. Han hade då en småregnig dag varit ute och plockat kantareller i ganska tätvuxen skog. Det slutade lyckligt utan läkarbesök men visst höll vi utkik efter den berömda ”femkronan” under några dagar.

  5. Det gör inget om man inte får ut hela fästingen. Rodnad/ring större än en femkrona runt där fästingen satt ska behandlas med antibiotika. Så har jag blivit lärd när jag jobbade som sjuksköterska på Vårdcentral.

  6. Tack för all respons.
    Jag ringer VC i morgon
    Vi plockar fästingarna på djuren med pincett om de fortfarande är små, annars med fingrarna. Någon speciell fästingborttagare har vi aldrig haft. Vi skruvar inte utan lyfter rakt upp.

  7. Du ska till husläkaren och få penicillin. Sen blir det bra. Men du måste ha antibiotika
    Du behöver inte åka akut, utan i morgon.

Kommentarer är stängda.