Det är väl ingen hemlighet att jag tar stora intryck av mina amerikanska vänner. Därför har jag följt flera människors tester av resistent stärkelse och slutligen även testat själv. Jag vill gärna ha en förklaring som jag förstår innan jag testar något och sen måste jag ha space i almanackan för ett ganska långt test som inte krockar med något annat jag testar.
Jag skriver inte här på bloggen eller någon annanstans om något jag inte testat tillräckligt eller om det fortfarande är något jag inte förstår. När det gäller resistent stärkelse kom aha-upplevelserna när Per Wikholm började skriva om det på svenska (www.lchf.se). Jag är inte så där himla bra på engelsk facktext och därför kändes det bra att äntligen få något vettigt skrivet på svenska. Tack Per. Jag behövde veta att det här kan vara en lösning för mig som länge kämpat med ”gryningsfenomenet” dvs högt fasteblodsocker trots lågt kvällen innan dvs levern kämpar med glukoneogenes lite i onödan. Den kan ju ha vettigare saker att pyssla med när jag sover, bränna fett tex 🙂 Jag har under årens lopp testat flera olika kolhydrater utan framgång. Jag hade inte tillgång till Pers eminenta tabell och heller inte kunskapen om vad resistent stärkelse är. Jag har länge varit inne på att potatismjöl alltid varit bättre än vetemjöl främst för att det är glutenfritt (jag väljer en korv/pastej med högre andel potatismjöl hellre än en med lägre andel vetemjöl).
Idag har Martina Johansson utvecklat ämnet ytterligare och dessutom gett ett bra tips om att blanda kallt potatismjöl med kakao och vatten. Jag har tagit mitt i 0,5 dl yoghurt och eftersom jag inte vill använda mjölkprodukter så har det inte känts helt ok. BARA potatismjöl och vatten var ingen höjdare i min smak. Det fungerade de två första gångerna och sen började jag undvika just den kvällsproceduren. 🙁
Eftersom andra beskrivit vad det handlar om räcker det med att jag skriver om min egen erfarenhet. Jag har testat och kan bara säga att jag är positivt överraskad och det känns lite överrumplande. det har vissa utsvävningar visat mig. När jag någon gång skrivit om det får jag alltid höra från redan etablerade diabetiker att jag skall vara glad över mina fastevärden runt 7. Jag är inte nöjd eftersom jag inte vill hamna i diabetesträsket så jag har kämpat vidare för att komma tillbaka ner till drygt 5 där jag helst vill vara.
Efter julens utsvävningar hade jag återigen fasteblodsocker runt 7 och jag kämpade mig ner till ”gryningsvärdet” runt 6,2. Efter att ha testat 1 tsk potatismjöl några kvällar i sträck hade jag ett fasteblodsocker på 4,7, det har jag ALDRIG haft tidigare, så gott som alla andra har legat på drygt 5 där jag vill att de skall vara. Jag tycker det vore en märklig slump om det händer precis när jag börjat testa resistent stärkelse. Jag har inte legat över 6 en enda gång de gånger jag tagit potatismjöl innan sängdags.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Jag blandar 2 msk potatismjöl med 1 glas c vitaminbrus. Då är både smak och konsistens riktigt bra! Ska dock minska ner lite på mängden potatismjöl ett tag för att öka successivt igen.
Kockens (Lyckebys) Potatismjöl…
Funkar det? I USA verkar det vara skillnad på potato starch och potato flour vilket förvirrar mig en aning.
Skillnaden är det man gör mos på. Det rätta är Potatismjöl
Etter å ha benyttet strikt LCHF i 15 år er det interessant å se at dette helsefremmende kostholdet nå begynner å få almen tilslutning – spesielt i Sverige. I Norge ligger vi som vanlig langt etter, men det begynner å hjelpe.
Potetmel (ikke oppvarmet) er nå i ferd med å bli tatt inn i varmen hos mange som benytter LCHF, og med den begrunnelse at det gir en kraftig stimulans til de gode tarmbakteriene. Tester selv dette nå, men har fra før utmerkede blodverdier så det blir å føle på kroppen om det oppleves riktig. Poteter har jo ikke vært det vi har tenkt på som noe fornuftig i LCHF-sammenheng.
Men teorien om at stivelsen ikke blir tatt opp i kroppen så lenge den ikke blir varmet opp og derfor vandrer videre til tykktarmen for fermentering og på den måten omdannes til mat for de gode tarmbakteriene virker interessant. Men jeg stusser litt på hvorfor Yoghurt anbefales om et aktuelt næringsmiddel å blande potetmel i? Selv blander jeg med vann og har ingen problemer med det. Men om smaken ikke er akseptabel når potetmel blandes i vann så virker yoghurt som et dårlig alternativ om hensikten er å holde seg til et LCHF-kosthold. Yoghurt øker både blodsukker og insulin kraftig. Iflg en insulinindex er yoghurt ett av de næringsmidler som gir høyest insulinutslag – på linje med Mars sjokolade. Så hvorfor blande med noe som gir en kraftig økning i kroppens insulinproduksjon. Fettrik yoghurt er selvsagt noe bedre, men det finnes fortsatt alt for mye både av laktose og myseprotein.
AnnW
Jag skriver om detta i mitt nya, ap-långa inlägg om resistent stärkelse. Vet ej säkert men eftersom det är en långtidsverkande effekt ända ner i tjocktarmen tror jag inte att det är avgörande exakt när på dygnet det tas. Möjligen skulle det kunna tänkas ge ett jämnare flöde om man tar lite vid varje måltid.
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx
Finns det nagon anledning till att de flesta tar detta pa kvallen? Ar fordelarna fler om man tar det pa kvallen versus pa dagen, exempelvis som ens forsta mal?
Far man alla fordelar om det intas helt utan tillsatt fett, eller ar det battre att tilsatta lite fett vid intaget for att gynna upptaget/funktionaliteten?
Intressant, verkligen…
http://m.youtube.com/watch?v=NI3KtR3LoqM&feature=player_embedded
Tack 🙂
Jag har testat i en månad nu och måste nog erkänna att åtminstone magen funkar bättre än innan
Jag ska ner och påskhandla nu och tänker försöka bygga ut experimentet lite
Ska se om det finns nån lämplig probiotisk youghurt som man kan blanda stärkelsen med
Problemet med probiotika är säkert att knappast något av det normalt överlever resan ner till tarmarna men nu finns det nog bättre möjligheter till det om man tillsätter potatismjöl till filen
Möjligen kan bakterierna nu ”åka buss” med den resistenta stärkelsen hela vägen ner dit där vi egentligen behöver dom 🙂
Frukosten i morgon blir nog turkisk youghurt med lite probiotisk fil och en grabbnäve potatismjöl 🙂
Härligt Dufva – du vet hur glad jag blir när du hittar hit till mitt lilla krypin.
Jag har tänkt precis som du så jag har hela tiden tagit mitt potatismjöl i rysk 17% yoghurt men utan den probiotiska yoghurten. Det som bekymrar mig är att jag får cravings av alla mejeriprodukter och helst inte har det i kylen. Nu har jag klarat det här med 0,5 dl per dag, men det finns andra i familjen som tömmer om det finns hemma så vi letar just nu möjligheten att fixa det utan yoghurt även om dina tankar låter bra i mina öron. Bara potatismjöl i vatten klarade jag två gånger, sen började jag förtränga uppdraget. Det smakar gammaldags skolkrita.
Hej!
Jag blandade två matskedar potatismjöl med ca 1 dl havreyogurt (jag undviker också mejeriprodukter) samt kryddade rejält med kanel. Blev faktiskt riktigt gott som ”nattmacka”
Är det enbart potatismjöl som är en resistent stärkelse? Får erkänna att detta är ett helt nytt begrepp för mig. Är potatismjölet resistent mot något eller varför heter det så? :-0 Känner mig som IQ fiskmås just nu.
Åse, det är medan jag är på nivån IQ-fiskmås jag inte skriver, jag testar inte ens eftersom det ofta känns som Hokus Pokus. Du vet ju vilka jag menar när jag skriver om amerikanerna. Jag är så dålig på fackengelska att jag inte hänger med alla gånger. Har du läst Martinas inlägg med Per Wikholms tabell över livsmedel med resistent stärkelse? Där ser man varför potatismjöl är valet. Det finns resistent stärkelse i andra livsmedel också men väldigt mycket mindre, istället är det vanlig stärkelse och det vill vi kolhydratkänsliga INTE ha. Den resistenta stärkelsen i potatismjöl förstörs om man hettar upp den. Att stärkelse är resistent betyder att den inte tas upp som blodsocker utan fortsätter ner till tjocktarmen och omvandlas till fettsyror som är välgörande för tarmen. Allt är ju bara olika kolväten i olika kedjor och de reagerar olika. Dålig tarmflora ger mycket gaser av resistent stärkelse och ju bättre tarmflora dess mindre gaser. Förutom bättre tarmflora motverkar det ”gryningsfenomenet” dvs att fasteblodsockret är onödigt högt, det är ju där jag märkt så stor skillnad. Det finns fler saker som förbättras som Per skriver om i länken ovan.
Tack Margareta för förklaring! Ja, jag har nu läst både Martinas och Pers, så ikväll ska jag börja att testa detta. Hade tydligen ett oöppnat paket Potatismjöl i skåpet!
Såg att Martina tar ett par msk. Hur mycket tar du? Är det verkligen ätbart när man blandar med kakao?
Jag började med 1 tsk och fick magknip. Nu tål jag 1 tsk och ökar ikväll. Har aldrig testat Martinas kakaovariant. Jag har tagit 0,5 dl rysk yoghurt med 0,5 msk Bara bär. Det är en skum smak med kallt potatismjöl. Som skolkrita ungefär.
Har läst om detta för första gången nu, först på Pers blogg och nu här. Både jag och sambon äter strikt LCHF nu, så kanske tarmbakterierna skulle må bra av potatismjöl? Hur otroligt det än låter i en inbiten LCHF-ares öron 😮 Jag tänkte prov en tesked i kolsyrat vatten med en skvätt citron i, äter svavel (MSM) för mina inflammationer och då ska visst citron vara bra att ta i kombination med svavelpulvret.
Känslan är krita hur man än tar det, men din variant låter värd att testa. Jag märker stor skillnad på mina gaser om vi skall prata sådant. Första gången fick jag magknip efter 1 tsk. Andra gången illaluktande gaser och sen gaser utan doft och nu ingenting. Därför har jag precis igår ökat till 2 tsk och ingen skillnad alls. Varken gaser eller knip. Jag har läst att illaluktande gaser beror på att man har dålig tarmmiljö och att när det löser sig så har man bättre tarmflora. Det talar för att jag har ok tarmflora just nu. Eller så blir det väldigt jobbigt när jag ökar igen. Målet är om jag förstått allt rätt ett par msk.
Provade för ett tag sedan när Pär skrivit om det, men jag mådde dåligt. Gick nog ut för hårt, tror jag började med 1 msk. Nu ska jag testa igen och börja försiktigt. Spännande! Tack Margareta, Pär och Martina