N=3 Kyckling

Det här inlägget skulle kunna ha många rubriker.

  • David möter Goliath
  • Naturlig fettkvot
  • Viktminskningshinder

I praktiken betyder det att jag har huvudet fullt av tankar att dela med mig av och att jag egentligen inte vet i vilken ände jag ska börja. Det får bli någon slags kronologisk ordning.

David möter Goliath

När jag för väldigt länge sen förstod att E621 (kallas även glutamat, smakförstärkare mm mm) var en stor orsak till nattligt illamående samt migrän slutade jag helt att äta grillad mat som någon annan tillagat eftersom denna hemska tillsats gömmer sig i grillkryddor. Det var en helt omöjlig tanke att köpa hem en grillad kyckling när lusten att göra något enkelt infann sig.

Jag minns inte längre när det var, men jag skrev till Kronfågel och frågade varför dessa tillsatser som gör folk sjuka var så nödvändiga. Vi gjorde ett ”uppror” på Kolhydrater i Fokus och jag förklarade för Kronfågel att vi var många och att vi kunde göra skillnad när det gällde bojkott av deras produkter. Om det var vi som var orsaken eller om det kom påtryckningar från andra håll vet jag inte men effekten är att Kronfågel tagit bort den hemska tillsatsen och att jag återigen kan falla för lättja och köpa hem en grillad kyckling.

Naturlig fettkvot

Det finns genvägar om man vill äta LCHF med hög fettkvot. Om man som jag satsar på 80 E% eller mer under en dags optimalt matintag så är det ju väldigt smart att välja mat som är fet i sitt originalutförande och dit hör inte kyckling/höns. Lite bättre blir det om man väljer att äta hela dvs med skinn och så mycket som möjligt av ”slamsorna”. Varje gång jag ändå väljer ett magrare alternativ så gäller det att komplettera med någon form av fett som både behöver vara smakligt och lättillgängligt. Om jag ”bara tar ett par skedar majonnäs” lessnar jag rätt snabbt och åtminstone jag har större tendens att fuska när det bli slentrian i valen. Jag kan med lätthet tänka att just idag behöver jag inte gräva i majonnäsburken. Det är mycket lättare om det tex finns en urgod sås i kylskåpet (tex majonnäs med Sambal Oelek, jätteavancerad tillagning kan jag lägga till med lite ironi) då blev det plötsligt ett behov att äta majonnäs till den förhållandevis magra kycklingbiten.

Viktminskningshinder

Eftersom jag och maken väger oss varje dag och vår fiffiga våg sparar alla siffror i en detaljerad kurva så kan man enkelt analysera vad som händer om man äter ganska spartanskt med få ingredienser till varje måltid. Vi reagerade här i sommar båda två på att kurvan inte blev så rätlinjig i nerförsbacke om vi ätit grillad kyckling jämfört med om vi ätit en stor fläskkarré till middag. Det finns några parametrar vi verkligen testat och det är mängden kött i gram, fettkvot med tillsatt fett inräknat men även tiden på dygnet vi ätit middag Det finns många myter att slakta i detta. Det vi kommit fram till är:

  • Vi går ner bäst i vikt på fett kött från nöt/gris dvs fet entrecote eller fläskkarré. Kyckling leder alltid till en utplanande kurva eller till och med ett uppåthack. Fisk har vi inte testat så metodiskt ännu.
  • Det spelar ingen roll om vi äter sent på kvällen. Bättre att laga middag och äta så sent som vid 21-tiden än att falla för ”vi tar lite ost framför TV:n” som vi gjort i många år när vi missat den vanliga middagstiden. Vi har båda två vid flera tillfällen haft en bra viktminskning som varit bestående efter rejäla och sena köttmiddagar. Vi har ännu oftare haft ”uppåthack” som vi tidigare skyllt på sena måltider men då har det inte varit ”middagsmat” utan mer plockmat vi hittat. I samtliga fall helt ok LCHF-mat om man bara ser till innehåll, mängd och fettkvot. Att inte äta efter 18.00 betraktar vi som en myt.

N=3 Kyckling

Jag har precis i dagarna förstått att även Jimmy Moore är skeptisk till ”Chickenbreast” så vi är åtminstone 3 med samma erfarenhet. Under Säfflecampingen pratade vi med Tommy Runesson om våra teorier och nu väntar vi bara på att han också ska testa och om han kommer till samma slutsats så är vi n=4 och då kan vi börja prata ”forskning på hög nivå”.

Slutsats

Jag kommer inte att sluta äta kyckling bara för detta. Så nitisk är jag inte. Däremot kommer det att finnas med i bakhuvudet och hädanefter tillhöra det jag kallar mygg. Om jag står i butiken och väljer något ”enkelt” så går det nästan lika enkelt och snabbt att steka en köttbit som att kladda med en grillad kyckling när resultatet är så uppenbart. Elefanterna är till skillnad mot mygg det vi gör varje dag och hemma i vårt eget kök. Det kan absolut vara motiverat med ett grillat kycklinglår när man någon gång äter borta eller blir bjuden. Jag köper tex med glädje Bosarps råa KRAV-kyckling när vi har matgäster. Det känns som bra och riktig mat, men jag och maken kommer förmodligen inte äta den så ofta när vi är själva i hushållet och har möjligheten att skärpa till oss med annan god mat. Skillnaden är så stor att det till och med var värt ett blogginlägg.

Det vore verkligen spännande att höra om ni är fler som håller med och om vi i så fall kan öka ut vår empiriska forskning med fler deltagare.

Grillad kyckling

Grillad kyckling

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”N=3 Kyckling

  1. Kul, förresten, att det finns fler än jag som har svårt för majonnäs. När jag var liten älskade jag att få majonnäs på mina leverpastejssmörgåsar men i dag äter jag det nästan enbart till räkor (som jag inte äter särskilt ofta).

    Apropå sambal oelek kan jag tipsa om att smaksätta sås med det. Vi gör en vanlig hollandaisesås men ersätter den klassiska hollandaisesmaken med sambal oelek. Det blir en fet, god sås med lite sting i.

  2. Varför inte bara brassa på med smör på kycklingen? så blir den jättefet. Mums.

  3. Värt att även fundera över gällande kyckling är ju vilken slags fett det är i. Det fett som trots allt finns i kyckling är ju till stor del omega 6 – försöker man då också ”fetta upp” med majonnäs blir det än mer av den varan.
    Nu innehåller ju visserligen det fläskkött man hittar i butiken en hel del av den varan, men vad jag förstår inte i samma utsträckning.
    Finns ju många anledningar att undvika mycket omega 6 i sig, men om det även är det ur den här synpunkten? Det är ju väldigt vanligt att folk äter mycket kyckling.

    • Jag är normalt väldigt noga med just begränsningen av omega-6 och av den anledningen väljer vi den kravmärkta kycklingen och de kravmärkta äggen. Majonnäs finns sist på min ”välja-fett-lista” av samma anledning. Det gäller att ha fantasi och välja annat fett.

      • menade just att det kanske har inverkan viktmässigt också – fetttypen och att det är del i att kyckling inte funkar lika bra för en del?

  4. Jag vet inte om det ger utslag på vikten, men absolut på mättnadskänslan. Blir mycket fortare hungrig efter en kycklingmiddag än efter nöt, vilt, lamm och gris.
    Kalkon däremot ger betydligt mer tillfredsställelse och mättnad, kanske för att den innehåller tryptofan?

    • Precis så är det för oss också, mättnadskänslan infinner sig inte på samma sätt och då är det lätt att äta för mycket. Vi äter inte kalkon så ofta. Tycker det är svårt att få till eftersom jag helst inte köper färdiglagad. Några gånger per år blir det ändå. Inte minst när makens gode vän kommer hem och styckar en nyslaktad på diskbänken. Vi köper färdigskuren ibland när vi gör större köttfat till bjudningar, men jag blir alltid lika osäker på kryddningen så jag är försiktig med det. Tryptofan är en intressant tanke som jag studerar i ett annat projekt, men jag har inte kopplat det till kalkon specifikt eftersom jag äter förhållandevis lite kalkon.

    • Intressant, Birgitta. Jag har undvikit kalkon eftersom jag upplever den som lika trist och fettfattig som kyckling men vi skulle kanske prova igen. Det känns lite konstigt att bo i det närmaste granne med Ingelsta kalkon och INTE äta kalkon.

      • Tycker absolut du ska testa. Visst är det ett magert kött, men väldigt smakrikt, blir suveränt gott med feta tillbehör. Går inte att jämföra med de torra kycklingbrösten.

  5. Jag tycker också mig se en skillnad när jag äter kyckling gentemot andra proteinkällor. På ett negativt sätt.
    Nu är jag inte så metodisk som du, men trots det har jag noterat viktuppgång då jag äter för mkt kyckling.
    Även BS har påverkats har jag märkt e gånger jag mätt detta.

    Kan det ha att göra med att det är väldigt ”tätt” , magert och proteinrikt! Dvs man får i sig för mkt (trots liten portion) gentemot fettmängd?

    Jag drar mig därför många gånger för att äta kyckling lika ofta som tidigare.

    • Tänk så bra det är med gemensam klokskap. Jag tror du har rätt. Jag har inte mätt BS men det kan ju vara en idé. Då är vi redan N=4 när det gäller vikten 🙂

Kommentarer är stängda.