Jag skrev om tester jag vill göra men aldrig slutför. Det kanske går att få en dialog om det där vi är många som samtalar och kanske kommer fram till något vettigt.
Jag har tex fått för mig att vikten och välmåendet påverkas mer av fördelningen mellan måltider baserade på enkla oprocessade råvaror jämfört med förprocessade. Det är inte bara fråga om mängder i gram och % av protein, fett och kolhydrater utan i större utsträckning vad jag väljer.
Även om en korv har ”bra värden och innehåll” är det bättre med en stekt/kokt köttbit. Skinka och andra charkuterier är sämre än en ren köttbit. Det finns fler exempel.
Jag har även börjat fundera på skillnaden mellan varm och kall mat. Varm verkar bättre.
Jag har upptäckt att jag gått upp i vikt under perioder där jag ätit ”bra” enligt gängse LCHF-uppfattningar och ner andra perioder där skillnaden i matintag inte varit mer än marginell. Det finns ingen rimlig förklaring i motion eller sömn. Det måste finnas fler parametrar att ta hänsyn än de vi normalt tänker på.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Mycket annat paverkar tror jag: ljuscykler (den strosta boven tror jag: all leva i morker under vinterhalvaret som vi gor i nordeuropa tror jag ar VALDIGT ohalsosamt, innomhustemperatur pa vintern (for varmt kan gora dig tjockare), omega-3/6-fordelning, for lite fisk/skaldjur, for mycket el”straling” i hemmet med mobil i sovrummet etc, osv…
Jag håller definitivt med dig. Sedan i höstas har jag koncentrerat mig på att äta så ren mat som möjligt. Charkuterier och annat processat går i stort sett helt bort. (Lite svårt att undvika ibland.) Dessutom undviker jag omega 6-rika livsmedel.
Basen i maten utgörs av ägg, nötkött från gräsbetesko, viltfångad fisk, smör och lite kolhydratsnåla grönsaker. Ju striktare jag håller mig till det desto bättre mår jag. Eftersom jag har bl.a. svår psoriasis och psoriasisartrit är min kropp ganska tacksam att experimentera med. Ett pyttelitet avsteg visar direkt att jag är på fel väg. Kan jag hålla mig till detta – och slipper att ta kortison – går vikten också så sakteliga åt rätt håll.
Ja du ser, kan bara säga att jag håller med till 100%
Det verkar vara min lösning också!
Det ligger mycket i det du skriver här. Märker en klar skillnad på mättnadskänslorna om jag äter korv mot en måltid på samma mängd helt kött och med samma tillbehör.
Äter jag maten kall blir det inte heller någon långvarig mättnad, det går åt en hel del energi för kroppen att värma upp den.
Intressant med din reflektion över att vi ”värmer” maten själva, har inte tänkt så långt. Bara att det är skillnad. TACK Birgitta
Just på vintern märks stor skillnad, på sommaren mår man ju gott av att få en liten temperatursänkning inombords 🙂
Ja även jag funderar i de banorna, det finns så mkt mer som påverkar är jag helt övertygad om. Har ju som du vet fört små anteckningar med vad jag ätit på kvällen och registrerat morgonvikten sedan 2004, jag ser bla ett klart samband med tex soppa, charkuterier och den typen, väger alltid ett till två kilo mer dagen efter en måltid med dessa ingredienser. Äter ju kolhydratskost iof sig så förutom tex saltet så innehåller ju dessa produkter rotsaker i någon form och det påverkar. Har sedan drygt fjorton dar sedan börjat göra lite mer stek tex och skivar tunt så har vi lite snabbt att tillgå då vi blir sugen på mellis och undvikit korv i alla former plus inte haft någon soppdag. Vikten har då varit stabil och ingen svullnad i kroppen så jag tror att fu har rätt i dina funderingar. Kram Cina
Plockmat från en buffet ger alltid uppgång, även om det är ”bra mat”. Svårt att avstå.