Jag har ända sedan jag började med ”kolhydratreducerad” kost 2005, det som senare börjat kallas LCHF, betraktat LCHF som glutenfri.
Varför då?
Jo för att det allra första vi uppmanar nybörjare till är att ta bort ”potatis, pasta, ris och spannmål”. Var finns det gluten? I pasta och spannmål.
Kan den som inte är glutenintolerant äta lite gluten?
Absolut, alla kan äta vad de vill, det finns inga LCHF-poliser i gathörnen än så länge. Det jag vill slå ett slag för är att då kallas det för undantag från LCHF och det får var och en avgöra vad som fungerar. Når man inte sina mål kan man böra leta problem här. Det finns troligen orsak till varför glutenintolerans är så vanligt idag. När jag var barn på 50-talet fanns det inte en enda i min omgivning. Nuförtiden äter vi väldigt mycket mer och de mjölsorter vi använder är inte samma som de jag åt på 50-talet.
Jag blir väldigt ledsen när jag läser recept i veckopressen som är skrivna av s.k LCHF-experter och det förekommer vetemjöl (om än i små mängder avsedda för redning). Den som verkligen är diagnosticerad som glutenintolerant ryggar direkt, men alla vi som inte är det, men som har symtomen, vi blir lurade att tro att ”lite spelar ingen roll”. Det finns många som förlitar sig på ”experterna” och som inte söker källorna till kunskap.
Det här är orsaken till varför jag i min vardag väljer bort alla ”LCHF-substitut” som innehåller gluten oasett kolhydratmängd.
Varför skall vi inte äta gluten?
Jag tänker inte utreda varför vi inte skall äta gluten, det gör andra så mycket bättre, och då rekommenderar jag den nya boken Brödberoende på Optimal förlag (deras böcker säljs under Pagina förlag AB).
Boken Brödberoende (Wheatbelly i original) är skriven av dr William Davis (MD), cardiolog (hjärtläkare) från Wisconsin, USA och översattes till svenska av LCHF-makarna Per & Katarina Wikholm.
Du kan läsa en kort resumé om dr William Davis och boken Brödberoende i inlägget Vetets förändring.
.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka
Pingback: Vetets förändring | Vägen till 65
Hej Margareta! Väldigt trevlig blogg du skriver!
Jag har också läst Wheatbelly och blivit än mer skrämd av hans beskrivning av hur vetet har förändrats efter andra världskriget! Jag kan fuska ibland med lite bär eller egna äpplen rotfrukter osv ja t o m socker och tillsatser kan jag svälja ibland även om jag avskyr processad mat egentligen….
Men spannmål vill jag verkligen undvika.
Hej Lotte och välkommen hit!
Precis när du skrev din kommentar satt jag och skrev om författaren till Wheatbelly, hjärtläkaren William Davis.
Jag hade förmånen att höra honom föreläsa i våras. Mycket sympatisk man som inger stort förtroende i sin övertygelse.
Hittade till din trevliga blogg idag (tack vare magic bullet kaffet, som för övrigt var kanongott). Fortsätter följa såklart. Har också sett att ”LCHF-bröd” i butiker innehåller vetemjöl – tillverkaren skriver på sin hemsida att det är för att brödet blir bäst då. Tråkigt att de inte anstränger sig mer för att göra ett riktigt LCHF-bröd som kan säljas i butik. Det gäller att vara medveten om vad man äter, men hur många är det? Jag var det inte för ett år sedan och tyckte till exempel att kollegan som pratade om tillsatser i maten var så överdriven – nu är jag själv likadan (och värre) men så glad för det. Annika Dahlqvists förtjänst, jag började läsa hennes böcker förra sommaren eftersom jag inte ville få samma problem med lederna som min mamma, och jag redan känt att socker gjorde knäna sämre… Kan inte tänka mig att någonsin äta gluten och socker igen efter allt som jag lärt mig senaste året om inflammatoriska processer i kroppen.
Välkommen hit Katarina!
Jag har varit i samtal med en brödleverantör och försökt förklara, men jag upplevdes nog som ganska kinkig som inte kunde acceptera den ”lilla mängd” som det var.
Det var f.ö en ganska lång ingredienslista utan ”vanligt” innehåll och då drar jag mig alltid tillbaka.
Kul att du hittade Annika Dahlqvists böcker, de har hjälpt många till ett friskare liv.
Och det är inte ens det som står som ”vetemjöl” som är det stora problemet i de bröden – utan att den stora ingrediensen är t o m rent gluten! Själva vetemjölet är som de säger en mycket liten den, det rena glutenet är det inte, det är själva basen i brödet. Mycket illa
De skulle nog behöva läsa boken brödberoende för att förstå varför vi är så negativa.
Det är inte bara antalat kolhydrater som räknas.
Jag tycker definitivt att detta är en glutenfri kost. Det är efter mat som innehåller gluten som jag får ont i magen, blir fortare hungrig och sugen.
Ser recept med t ex 1 tsk Dinkelmjöl, men undrar hur mycket skillnad 1 tsk kan göra? Varken till eller från, tror jag.
Jag får också ont i magen och även om jag inte har diagnosen glutenintolerant så reagerar jag likadant. Deras bröd bakas i egna bagerier och barnen på skolan har egna smörpaket pga smulorna.
Så, varför inte? Jag är inte hysterisk med smulor härhemma men jag äter INTE NÅGONTING som har gluten i. 0%-tolerans och då mår jag bäst. Vem vet om vi är svårdiagnosticerade glutenintoleranta, vi som inte går ner på ”glutentolerant” LCHF?