Näringsfördelning

Att äta ketogent handlar om energifördelning. Att inte veta hur det fungerar gör det svårare än vi förespråkare hävdar. Det finns några enkla metoder att ta till, mer eller mindre matematiska och just siffrorna är tröskeln för många att ens försöka.

Ögonmåttet

En del protein (kött/fisk/fågel/ägg) och 2-3 delar (animaliskt) fett och en liten mängd grönsaker med lågt kolhydratinnehåll, främst de som växer ovan jord.
Får du ditt liv att fungera med så enkla medel är det bara att gratulera.
Fortsätt och rör inte en vinnare är mitt tips.

Skaldemans fettkvot

Den enklaste av alla beräkningsmodeller måste vara Skaldemans fettkvot.
Fett (g) > (Proteiner (g) + Kolhydrater (g))
Fettmängden är större än summan av proteiner och kolhydrater
Fettkvoten F/(P+K) blir ett tal större än 1.

Ett bra knep som fungerar när man letar nödproviant. Använd siffrorna på innehållsförteckningen.Om fettet är mer än proteiner och kolhydrater tillsammans, vet du att fettkvoten i hela produkten räcker som hyfsad ketomat. Om inte behöver du välja något annat eller köpa med ett smörpaket.
Över 2,5 är en bra siffra som fungerar för mig, inte lätt att hitta i butikerna kan jag lova.

Energiprocent

Den knepigaste av alla beräkningsmetoder är energiprocent och inget man precis räknar i huvudet när man står på ICA och läser innehållsförteckningar. Den kräver lite hemläxa och man får sitta och fundera på hur man ligger till genom att testa olika livsmedel eller måltider i någon app.
Eftersom jag är stenåldersprogrammerare i botten är det snart 20 år sen jag gjorde min första beräkningsmodell i MS Access av det här.

Dra i reglagen och testa själv

0 gram
Ange önskad mängd protein

energi %

0 gram
Ange önskad mängd kolhydrater

energi %

0 gram
Ange önskad mängd fett

energi %

Normalt brukar jag presenterar energiprocent som ett cirkeldiagram, men ni får hålla till godo med siffror. Summan blir 100% med något avrundningsfel jag inte orkar grotta i.
80 e% fett är en bra fördelning för den som kämpar med ketosen.

Reglage för beräkning av makron
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Näringsfördelning

  1. Hej!

    Superkul att få leka lite med energiprocenten, ger mig en tankeställare.

    Men måste få fråga: när du räknar på antal gram är det ungefär så här:
    Nötfärs 100 g innehåller 18 g protein, 5 g kolhydrater och 10 g fett (hittade siffrorna på nån sida med näringsinnehåll)?.

    • Det ser konstigt ut. Nötfärs ska ha 0% kh och fettmängden kan variera.

      Energiprocenten är annorlunda beräknad än procent av innehållet i produkten eftersom både kolhydrater och protein innehåller 4 kcal per g och fett 9 kcal per gram.

      Min nötfärs innehåller 19 g protein och 15 g fett per 100 g
      Verktyget är ju främst till för att räkna på dygnsförbrukningen. Det är svårt just nu att göra det för enskilda livsmedel, men det kan jag ju titta på framöver
      Som enkel tumregel brukar jag räkna 20g protein per 100g för rent kött, fisk och fågel.

  2. Ja, insikten om hur mycket fett jag måste trycka i mig blir tydlig… Har bytt det mesta av smöret till MCT med bättre resultat. Men viktnedgång kräver för mig mer än bara 80 procent fett så det klarar jag inte vare sig ofta eller någon längre tid.
    Jag uppskattar verkligen dina experiment och att du skriver om dem!

  3. Ha, ha, ”stenåldersprogrammerare” tror jag skulle kvala in där också – om jag bara inte hade glömt focus-kommandona.
    Väldigt tydliga reglage: trots att jag är rutinerad så ser jag att mitt fettintag ofta är för lågt. Saknar kryddsmör – har inte lyckats göra ngt gott på ghee. Kanske måste börja rendera talg.

Kommentarer är stängda.