Frågan är relevant eftersom jag så ofta skriver om att magen krånglar. Just nu är PKD den variant av elimineringskost vi använder här hemma och där ingår mycket animaliskt fett. Det håller igång systemet.
Eliminera betyder utesluta och i det här sammanhanget något livsmedel för att se om det förändrar något. Det kan bli både bättre och sämre resultat, så det gäller att vara systematisk i uppföljningen så det blir rätt slutsats. Jag har haft IBS – Irritable Bowel Syndrome i minst 50 år och periodvis stora problem med tarmtömning. Tänk om någon inom vården lärt mig att utesluta livsmedel redan när jag var tonåring? Då hade livet sett annorlunda ut. Nej jag fick lära mig motsatsen dvs tillföra fibrer för att förändra tarminnehållet, en metod som jag idag vet gjorde mig ännu sämre. Säg ”utesluta”, så blir det panik i leden. Vi ska ”äta lite av allt” för att inte få några näringsbrister. Gissa vad jag fick av alla dessa fibrer? Jo just näringsbrister eftersom de förstörde min viktiga tarmslemhinna som tar upp näringen när den är frisk.
Vad finns det för näring i Psylliumfrön?
Jag frågar Livsmedelsverket, de brukar veta. Ett annat namn på samma produkt är Fiberhusk. (Om du behöver: Klicka på bilderna för att få dem läsbara). 10% kolhydrater och 80% fibrer. Därför så populär i mediciner för IBS. Flera fabrikanter säljer det dyrt i Hälsokosten som välgörande för tarmen. Det är lätt att bli lurad. Den som läser bilden noga ser att det finns åtråvärda mineraler i Psylliumfrön (kallas också loppfrön), det är räknat på 100g och en påse innehåller ofta runt 200g så tänkt vilka mängder som behövs för att nå dessa siffror.
En annan populär produkt för att hålla igång magen är torkade linfrön
Linfrön har en helt annan sammansättning än Psylliumfrön. De ser ju riktigt näringsrika ut och har i vissa sammanhang rykte om sig att vara just det. Knappt några kolhydrater och därför populära i lågkolhydratkretsar. Ni som läser mina texter ofta, har redan förstått att jag är skeptisk och ja, det stämmer. Proteinet har jag inte börjat analysera ännu, så det lämnar vi därhän med att det är vegetariskt protein och inte lika tillgängligt för oss människor som animaliskt. Fetterna är till största delen enkel- och fleromättade varav den största andelen är Omega-3. I det här fallet Linolensyra. Hur var det nu med omega-3? Det är väl nyttigt? Det är väl det vi strävar efter? Jo absolut, men inte just Linolensyra C18:3 därför att det är vad som kallas kortkedjigt omega-3 och det är inte vad våra ”animaliska” kroppar bäst kan använda. Det omega-3 vi strävar efter är det långkedjiga och det finns inte alls i linfrön. Långkedjigt omega-3 finns det mest av i havet. Makrill är ett exempel.
Hur håller jag igång magen utan fibrer
PKD är en strikt elimineringskost som tillåter få livsmedel, enbart animaliska. Om Psyllium och Linfrön vore enda lösningen skulle jag vara tvärförstoppad. Rör inte en vinnare, men våga testa annat om något inte fungerar.
Jag tillför animaliskt fett som smörjer och skyddar hela systemet och gör ”det” så otroligt mycket lättare. Min allra första elimineringskost 2004 innehöll bara smör och kokt fisk i tre veckor. Jag minns inga besvär med förstoppningar. Det var enkelt och smärtfritt, men så klart tråkigt i längden. Vem har sagt att det ska vara roligt att bli frisk? Idag vet jag bättre och skulle inte välja smör eftersom jag nu vet att jag är intolerant mot komjölk. Paleo Medicina som rekommenderar PKD (Paleolithic Ketogenic Diet) som elimineringskost har valt kött från fyrbenta djur som protein och fett och jag ifrågasätter inte det just nu. Jag tror dock att med rätt val av fisk och skaldjur så skulle det också fungera, men vilket fett blir frågan? Den fettrikaste fisken jag känner till är Makrill som har 77E% fett och som ketogen behöver jag över 80E%. Övriga fiskar och skaldjur ligger betydligt lägre. Jag ser inte framför mig hur jag äter skaldjur med ister och talg. Men det tål att fundera på. När jag ändå är igång med Livsmedelsdatabasen kan jag visa lite fettexempel på det jag äter nu.
Fettsammansättningen i animaliskt fett
Det finns flera namn på fett från gris. Späck och ister är väl de vanligaste. Det syns tydligt att mättade och stabila fetter är ca 50%. Det här är Livsmedelsverkets siffror och jag utgår från att de grisarna de testat inte med säkerhet fötts upp som jag önskar eftersom det är så höga nivåer omega-6. Grisar uppfödda på raps tex misstänks ha högre omega-6 halt än tex vildsvin som ätit artegen föda.
Talg är rent fett från nöt. Precis som med gris spelar uppfödningen roll för hur fettsammansättningen blir och jag vet inte vad SLV utgått ifrån. Min gissning är att gräsuppfödda djur har bättre siffror, men det här är gott nog avseende mängden mättat fett. Om någon känner till studier på fettsammansättning vid olika sorters uppfödning är jag intresserad.
Slutsats
Jag har slutat helt med det som rekommenderats av våra myndigheter och blivit i princip frisk. Genom att tänka själv och inte lita på auktoriteter har jag sakta men säkert förbättrat min hälsa. Jag har inga gurus, jag söker alltid second opinion och helst ännu fler oberoende med relevanta kunskaper. Doktorshatt i rätt ämne brukar jag kalla det. Inte minst aktuellt i dessa pandemitider där det finns hur många hattar som helst, som tar sig rätten att tycka i allehanda frågor. Rätt hatt på rätt plats vore så mycket bättre.
Tack för att du läste, välkommen tillbaka