LCHF för hund

I vår familj finns Cedric – en svart labrador, utbildad till  ledarhund.

Cedric – en ledarhund

Cedric (född 2004) utbildades i Prag och köptes av Synskadades Riksförbund SRF för att sen lånas ut till min man Mats som ”tekniskt hjälpmedel”. Mats äger alltså inte Cedric utan lånar honom på villkor som upprättas vid överlämnandet.

När Cedric kom hem till oss vid två års ålder hade han med sig förutom bädd, koppel och sele även en säck mat.

Royal Canin för Labrador Retriever.
Köttmjöl (fågel), Ris, Majs, Majsgluten, Korn, Animaliska fetter, Hydrolyserade animaliska proteiner, Vegetabilisk fiber, Betfiber, Mineraler, Fiskolja, Vegetabiliska oljor (soja och borago), Natriumpolyfosfat, Taurin, Hydrolyserade skaldjur (källa för glukosamin), L-karnitin, Hydrolyserat brosk (källa för kondroitin), Tagetesextrakt (rikt på lutein)

Alla ledarhundar och förare träffar regelbundet tränare och veterinär för uppföljning. Det dröjde inte länge förrän Cedric fick ytterligare ett uppdrag – banta. Vi testade igenom marknadens alla torrfoder, både special och vanliga. Han ökade successivt i vikt från 36 kg till 43 kg oavsett vilken mat vi gav honom. Uppmaningen blev – mindre portioner.
Vad händer om hunden är hungrig?
Jo den jobbar sämre, därför att den fokuserar på att söka igenom alla sopor längs tex tunnelbaneperrongen i stället för att säkert visa sin förare vägen. Livsfarligt.
Jakten efter nytt foder
Då började vi leta efter det optimala fodret. Mats och jag hade ätit LCHF ett år redan när Cedric kom till oss och ingen av oss trodde att ris, majs, majsgluten, korn och vegetabiliska fibrer och oljor var det opitmala för en hund som någonstans härstammar från den vilda vargen som livnär sig på att riva ihjäl djur. Den som har läst på olika foderpåsar, oavsett de står i veterinärens väntrum, zoobutiken eller på ICA vet att sanningen är att så här ser det ut om man läser innehållsförteckningarna. Allt torrfoder (nästan) bygger på spannmål. Alla torrfoder ledde till fortsatt viktökning.
Byte av foder
Jag skall inte berätta om alla foder vi testat och vad som hände, utan nöja mig med att berätta vad Cedric äter och hur han mår idag. Mats ringde nyss från fortbildningskursen för ledarhundar och berättade stolt att Cedric fått så mycket beröm av veterinären.
Det är samma veterinär som följt honom sen början av 2006 när han som 2-åring kom till Sverige och vägde 36,2 kg.
Just idag väger Cedric 36,6 kg och har därmed minskat i vikt från ca 43 kg och åter nått sin ungdomsvikt. Han är en frisk, pigg och glad hund som inte svälter. Han jobbar bra och är nöjd med livet.

Två bröder och en ledarhund

Fodret som räddade Cedric

Vom og hundemat nr 33

HUNDEMAT m Laks (nr. 25)
Färsk kyckling, innanmäte, nötvom samt lax. Vitaminiserat.

Detta färskfoder är baserat på vårt orginalfoder som ni ser ovan men vi har även tillsatt lax. Lax är ju som bekant rikt på omega-3. Fodret innehåller därmed en hög dos av de essentiella fettsyrorna DHA samt EPA. Dessa fettsyror har en positiv effekt på leder och immunförsvar samt bidrar till ökad hud, päls och tasshälsa. Hundemat m Lax är ett helfoder som även kan användas som tilläggsfoder.

Inget spannmål i en föredömligt kort innehållsförteckning. Till detta får han ungefär en äggula i veckan och dessutom lite smält smör i vattenskålen om han dricker dåligt 🙂

I volym äter han betydligt mindre portioner än tidigare, men maten gör honom mätt och nöjd. Han fortsätter efter säsong att ”jaga” äpplen, jordgubbar, björnbär, svartvinbär och blåbär här hemma på tomten när han är lös, men han jobbar på som han ska så fort arbetsselen kommer på.

Maten levereras djupfryst och korvarna finns i olika storlekar. Vi tycker det är lite opraktiskt och kladdigt vid resor och om han är borta så länge en dag att han har matsäck med sig.

Carnia Wolf

Till dessa tillfällen har vi äntligen funnit ett torrfoder vi tycker fungerar som tillägg. Det heter Carnia Wolf och marknadsförs av Bitten Jonsson, beroendespecialist. Vi har testat att ge Cedric bara Wolf under en period och det är inte lika optimalt som det norska blötfodret – men blir en god tvåa.

 

 

Personlig reflektion:
Cedric är en kastrerad hanhund och förmodligen har kastrater svårare att hålla vikten än fertila hundar, men varför i all sin dar är då marknadens ”kastratfoder” ännu mer kolhydrat/stärkelsestinna?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

34 svar på ”LCHF för hund

  1. Äter eran hund fortfarande voh 33 ,och håller vikt o hälsa???

    Vi brottas fortfarande med vikten. Tack för ett svar.

  2. Jaha där tog de roliga slut. Han får bara ca 130-140 gr valp. Valp på inrådan av voh, ringde dit.Nu har han åter ökat i vikt.
    vad gör jag???? Kan inte cykla med honom på grund av hans nackskada, (föll ner för en trappa som valp, jagade katten)
    vi går ca 3-6 km varje dag. Han är 7 år. Övervikt ca 3 kg.

    • Knepig situation och jag kan ju inte precis säga att jag är expert med erfarenhet av en hund och några katter. Vi ger vår hund kokosfett och äggula i tillägg till maten. Han får 500g och väger 37-40kg (normalvikt bör vara 38 kg tror vi). Vi ger inte valp utan det med lax i. Han håller sig i form oavsett motionsmängd. Han är en promenadhund (ledarhund) och inte en cykel/löp-hund för att få någon hum om motionsmängden.

      • Ska prova den med lax, tycker ni att jag ska ge honom mer? Har delat upp fodergivan på 3 gg, veterinär tips. Bättre enligt henne att ge fler små mål.40gr voh är inte så mycket att äta, Så jag stoppar in maten i tomma märgben med lite rårivna morötter o vitkål. annars så tror han att han inte fått någon mat.Det tar liksom lite längre tid. Provade veterinärens rc bantar foder, men han får såna magplågor, stönar o kastar sig på bädden o ska ut stup i kvarten o letar efter gräs att äta, Så nu har jag vi bestämt att rc bantar fodret får vara.

  3. Han skulle nog äta hur mycket som helst men jag har dragit ner givan, Han får mer om han visar sig hungrig, men han verkar nöjd.ingrid

  4. Hej och tack för detta fantastiska inlägg.

    Jag var nyss och köpte upp mig på Orijen till min dvärgtax. Vom och Hundemat har vi för tillfället tillräckligt av, jag köper utöver ”de blå korvarna” också kycklignhjärta och kycklingmage, som jag skär i småbitar och fryser in i portionspåsar. Tänkte precis googla mig till Bitten Jonssons hundsida, för att se om jag kunde hitta något om tillskott och KH-mängder för en pubertetshund (1 år) som fortfaradne växer och som har problem med lite överrörliga leder. Började fundera på om kh-mängden i Orijen är lite i mesta laget och ja.. efter besöket hos veterinären kändes det lite kymigt när jag frågade om tillskott, eftersom hon så tydligt visade sitt missnöje med att hunden äter ”ovetenskapligt” och inte väl avvägt KH-laddat Royal Canin. Vi övergick till kött och KH-restriktiv mat bara någon vecka efter att vi fick honom som 8-veckors valp, helt i strid med uppfödarens rekommendation att låta honom leva enbart på Royal Canin -torrfoder hela livet (helsjukt tyckte jag direkt – LCHF:are som jag själv är sedan 4,5 år).

    Vi får massvis med beröm för hans vackra glänsande päls, fina tänder och perfekta kropp och vikt och ändå anses det tydligen som ett vågspel att ge honom riktig mat.

    Jag känner mig så bekräftad som relativt nybliven (trots allt) och självtänkande matte till min Felix, när jag läser det du skriver. Nu hinner jag inte läsa alla kommentarerna men ville ändå direkt hojta mitt TACK för detta inlägg och för din informativa och redan oumbärliga blogg.

  5. Jag klistrar in det jag postade i tråden på KiF.
    Vår 11-årige Ella får bara rått kött, ingenting annat. Här i Au är tex kycklinskrov snorbilligt (10 kg för $10 = 68 skr). Kängrukött är också det billigaste köttet som finns på markanden. Hon får en äggula varje dag och vi har olja i maten (ör pälsens skull) och värmer på i micron ett par minuter. Luktar delikat

    Hon har ätit så i 3 år nu och är i lika fin form som bra mycket yngre hund 🙂 Det märks övht inte att hon är så gammal. Hon hade en släng av cancer i två juver men det stoppade henne inte, dagen efter var hon precis som vanligt.

    Det roligaste är att när vi är borta och hon blir erbjuden rester som pasta eller potatis så är hon totalt ointresserad. Då blir hon kallad bortskämd byracka 😉

    Man kan jämföra torrfoder för hundar med tex nutrilett, man överlever för att det innehåller allt man behöver, men det är inte mer än så. Så kul är det ju inte. Hundar vill också ha variation.

  6. Hej, tänkte bara tipsa om ZiwiPeak hund-och kattfoder som jag har som reserv när jag ska resa bort och någon ska ge katterna mat alt när hunden är ”bortlånad” och de inte vill hålla på och kladda med färskfoder. Det är rått frystorkat foder som mest liknar de råa de normalt får. Både hunden och katterna har svårare och svårare att tolerera vanligt torrfoder (även de kolhydratsnåla varianterna) efter många års BARFande. Funkar också utmärkt som godis.

    • Toppenbra påminnelse! Våra katter älskar ZiwiPeak och får det som reserv – tar med det när jag skriver om katterna.
      Hunden får det som godis och inkallningsbelöning, även ledarhundar har svaga punkter i sin träning 🙂
      Synd bara att det är så himla dyrt. Eftersom vi är storkunder hos vår lokala djurbutik brukar de sticka åt oss provsmakpåsar.

  7. Hej, detta är verkligen intressant!
    Vi har en minikanin som nu är tre år. Till att börja med köpte vi ’vanliga’ spannmålsbaserade pellets i djuraffären vilka han älskar och gick upp i vikt av. Före kastreringen så vägde han runt 1,2 kg. När vi kastrerat honom så gick han upp i vikt och blev rätt rund om magen. Vi läste då på nätet att veterinärer rekommenderar pellets med hög halt av gräs/hö och har vi kompletterat med sådana. Efter vi börjat ge honom runt en matsked (2/3 är hö-pellets) av denna blandning morgon och kväll så har han inga problem att hålla vikten trots att han är kastrerad utan ligger runt 1,4 kg. När han är inackorderad på djurhotellet under våra semestrar så ser vi andra kaniner som har tillgång till spannmålsbaserade pellets hela dagarna. Dessa kaniner väger alldeles på tok för mycket och min slutsats blir att spannmål inte är bra föda varken för djur eller människor!
    Tack för en intressant, bra och läsvärd blogg!

    • Vi hade liknande problem med vår Stampe som blev 10 år.
      Hans tänder började växa och vände inåt i munnen och jag läste mig fram till att dessa konstruerade och för kaniner onaturliga pellets gör att de svälter ihjäl till slut eftersom de långa tänderna som böjs inåt gör att de inte kan äta längre. Första gången klippte vet tänderna, sen lärde vi oss själva.

      Vi fick rådet att ge riktigt nåringsrikt och grovt hö. Det som hästarna äter, inte de ullmjuka tussar djuraffärerna säljer i dyra påsar. För oss var det inga problem eftersom vi har hästar. Det skall ta tid för kaniner att äta. Då håller de sig både varma och sysselsatta. Pellets maler de ner för fort och tänderna slits inte.

      Vi fick fortsätta klippa tänder när de väl börjat växa för fort, men inte lika ofta. Stampe hade också en gren från ett fruktträd i buren.

      • Aha, är det därför tänderna börjar växa!
        Det går att köpa grovt hö i bal på exempelvis Granngården om man bara har plats att lagra. Det blir dessutom MYCKET billigare än djuraffärens!

  8. Hej ! Jättefina bilder på en vacker labrador, jag har själv haft 2 st tyvärr har båda drabbats av furunkulos. Jag bor i Leksand och på Doc Morris i Insjön har det inte varit några problem att köpa ketonstickor dom hade dom på lager. Det har verkligen varit ett lyft för mej att mäta ketoner, har stått still länge, och nu har jag fått ett verktygtill hjälp TOPPEN. Nu börjar det hända saker, och sen detta gudomligt goda lchf-kaffet, du skall ha tusen tack för att du introducerade det. Jag har också en fråga är det vad jag äter idag som visar sig imorgon på keton värdet eller är det en dags fördröjning ? Jag har aldrig varit i ketos förut för nu säger min sambo att jag luktar eter, det har jag aldrig hört under det 1,5 år jag ätit lchf, jag kanske varit på väg men hindrats av lite vin ,grädde choklad . Hälsningar Kristina

    • När jag började med LCHF 2005 var det självklart att mäta ketos, vi mätte i urin då, för vi visste inget annat.

      I takt med att LCHF spridit sig över nejden har mycket suddats bort och nu har mätningarna till och med blivit skällsord och det anses både fult och onaturligt att mäta.

      Det var bättre förr och det skall jag skriva mer om.

      Reclaim LCHF 🙂

  9. Härlig info! Jag planerar att köpa hund och har tänkt att min hund ska inte behöva äta de där torrklumparna jag sett att hundar får. Men jag har inte fördjupat mig i vad jag ska hitta annan föda. Nu har jag lagt din länk i min mapp HUND, för kommande inköp.

  10. Jag har barfat mina lapphundstikar sedan de var valpar. Har friska hundar som håller sin vikt år från år. Ger mest kycklingben och blandade rester. Okastrerade. (Får de någon gång vanlig hundmat får de diarré).

  11. Med Labbar är detta ett stort problem. Har en tik som är vid 9 år fick livmoderinflammation och blev opererad (Februari i år). Tills för nyligen hade tydligen hormonhushållet verkat och vi hade ett normalt liv. Men nu är hon omättlig! Jag har ”Barfat” i många år och vi har kunnat hålla henne någorlunda normalviktig. Alltså inga spannmål utom i kanske litet belöningsgodis. Nu börjar jag förtvivla för omfånget verkar bli större. Hur mycket fett i form av smör ger du Cedric? Blir han mättare på det?

    • Det är maken som sköter allt, det är en enmanshund. Jag har letat fram fodret och han matar och rapporterar. Jag skall fråga när de kommer hem. De är på kurs den här helgen. Ja, han blir mättare och pälsen blir fantastiskt fin. Han får extra B också om jag minns rätt.

  12. Bra att fler börjar inse att hundar och katter inte mår bra av massa spannmål och majs i fodret. Vill tipsa om Orijen som jag ger våra katter

    • Tanken bakom Orijen är jättebra. Vi har testat Orijen till både hunden och katterna. Hunden klarar inte att hålla vikten. Med mindre giva blir han hungrig och ej så arbetsvillig. Våra katter har fri tillgång på foder och då fungerar inte Orijen på kastraterna. Fertila katter däremot har gått bra och de gillar fodret. Vi behöver ett foder som passar alla.

  13. Jag har tre kastreade hundar och ger mina hundar Standart och de håller vikten och är otroligt fina i hullet. Ett foder som är baserat på vargen/hundens kostcirkel.

  14. intressant inlägg. Jag upptäckte för en vecka sedan att min lilla chihuahua har flera tänder lösa. Förstår inte hur det har gått till (han är bara fem år gammal). Men nu har jag satt honom på LCHF för hundar och har bytt ut torrfodret (med 45% kolhydrater) mot köttfärs,kycklinglever och ägg. Förhoppningsvis kommer hans immunförsvar att stärkas av denna mathållning och munbakterierna att svälta ihjäl. Det borde funka på hunden då det funkade på mig (farligt nära att förlora en tand – som nu är helt återställd).

  15. Jättebra inlägg! Vi har hand om dotterns Ridgeback i perioder. Även han kastrerad och har väldigt lätt attgå upp i vikt.
    Vi har även en kastrerad katt och sist jag var på djuraffären för att köpa foder till honom så såg jag att de flesta kattfoder har majs som en av de största ingredienserna! Vilken katt äter det? Det kommer bara göra min katt tjock!
    Inte är det lätt att hitta bra mat till våra husdjur så tack för inlägget och grattis till att ha fått Cedric i fin form igen! Det är bra gjort med en Labbe som kan äta ALLT!

    • Vi är så glada för Cedric och även glada för att hans vet verkligen förstått och tror på det här nu. Hon var lite skeptisk i början så vi smög en hel del innan vi sa rakt ut vad han får för mat.
      Det är stor åtgång på det här fodret där vi bor nu. Två djuraffärer med några km mellan har det hemma, så vi blir aldrig utan.
      Jag har lite idéer om kattmat också, får skriva om det nästa gång.

      • Jag funderar av och till på om/ hur jag ska orka ge mina katter bättre mat. Ser fram emot dina fungeringar om kattmat, Margareta.

      • tror du att det även kan fungera för min kastrerade pudel. han har viktproblem. Äter rc. bantarfoder ,men går just inget ner i vikt. Alltid hungrig och på jakt efter något ätbart.

          • Nu har det gått en månad snart, Efter en kort infasning ,äter han nu voh lax, ibland valpf. han äter mycket mindre än förr,ungefär 125g enligt voh ska han äta 240. Han har gått ner något, inte så mycket, men han är pigg o nöjd, tigger inte Ögonen har slutat rinna o päls o avf, är bra. Så vii fortsätter. Tack.

            • Så bra det låter med hälsoförbättringarna. Äter han mindre för att han inte vill ha mer?

              Vi kompletterar med äggula och lite smält smör ibland. Särskilt de dagar vi tycker det gått åt lite vatten. Han dricker mycket om man häller lite smält smör i vattnet.

Kommentarer är stängda.